2023-12-08

#FOLKBILDNINGFÖRMIG

Lär så länge du lever

Dela
Per I. S: Sörensen
Lär så länge du lever

Lär så länge du lever! Kan en gammal mans utbildning vara intressant för dagens ungdom? Mina föräldrar var bönder i Danmark och barndomen upplevdes tillsammans med mor- och farföräldrar. Jag började enligt reglerna ett år för tidigt i skolan. Blev uppmanad till att söka till realskola, men lång resväg till skola mitt under världskriget avstod jag ifrån. Då jag ville bli bonde var jag med i kvälls studier kring jordbruk hela ungdomstiden. Senare etter flytt med familjen till Sverige och efter semesterresor till Tyskland lärde jag tyska några år. Och, senare engelska kurser och ännu senare spanska kurser. En AMU utbildning på 1960 talet blev min första svenska utbildning. Har jag haft nytta av dessa utbildningar? Vist ja, så här var det. På en resa till Aberdeen för att dansa squaredance träffade jag Kira från Tyskland. Hennes engelska var sämre än min engelska så jag bad henne tala tyska, och tänk jag förstod det mesta av vad hon sa. Roligt att jag kom i håg vad jag lärt. Likadant med det spanska, På Teneriffa skulle jag tala spanska och hade fel tids angivelse på verben, Inget VA, utan man angav rätt tid på mina verb och det blev vidare samtal.

På senare år har jag kontakt med släkt från USA. Besök i Wisconsin för flera år sedan och där träffad släkten. Jag har också träffad dem i Danmark när de kom på besök. Har ofta mail kontakt med min familj från USA och de verkar uppskatta vad jag kan berätta om familj, Danmark och Sverige. Just nu sånglektioner i AG kören i Floby och kurs kring mobil telefon. Även släkts forsknings kurser har jag deltagit i. Få se om jag hittar mer kurser att delta i. En Uppmaning till ni ungdomar. Deltag i så många studiecirklar ni har intresse för. Ett talesätt från Danmark; Lär så länge du lever och få stryk så länge du lär. Hälsar Per Sörensen.

Per I. S: Sörensen

2023-12-08

Ta bort berättelseRapportera

Du använder en gammal webbläsare

Du använder en äldre version av Internet Explorer som denna webbplats inte är anpassad för. Du behöver använda Chrome, Safari eller annan modern webbläsare.

Med knappen nedan kan du ladda ned och installera Google Chrome.
Ladda ned Chome
Feedback – lämna synpunkter på sajten
Har du feedback eller frågor?

Denna sajt är skapad av Sensus studieförbund i syfte att samla alla de folkbildningsberättelser vi vet finns i Sverige.

Har du tips, råd, feedback eller stött på problem med sajten? Hör gärna av dig till oss via formuläret!

Tack!

Vi uppskattar att du tog dig tid. Även om vi inte hinner återkoppla till alla som skriver så läser vi allt.

Ajdå, något gick fel. Prova igen!