Vi möttes vid kopieringsmaskinen, jag och kvinnan från Amningshjälpen. Eftersom jag noterade hennes organisationstillhörighet frågade jag om hon var ledare hos Sensus, och det var hon. Några hjälpmammor träffades ibland för att peppa varandra i stödet till nyblivna mammor som hade problem med att amma. Mammor som ringde och förtvivlat sökte stöd och hjälp. Jag berättade om mina egna problem med amningen med mitt första barn, och att Amningshjälpen då var mitt sista halmstrå, och hur viktigt och centralt detta stöd varit i mitt liv.
Vi samtalade en stund, och sedan frågade hon mig rakt ut:
- Tror du inte att det bästa sättet att minska alla problem med amning hos så många vore att arbeta förebyggande? Tror du att man skulle kunna hålla kurser om amning, via Sensus?
Jag svarade att det lät som en fantastiskt idé. Veckan efter satte vi oss och sökte och beviljades extern finansiering till kursmaterial mm från bland annat Falu kommun, och senare även Allmänna Arvsfonden. Ett eget kursmaterial producerades. Ledare - som arbetade som hjälpmammor inom Amningshjälpen, eller barnmorskor inom vården - utbildades i kursmaterialet. Kurserna spreds över hela Sverige och formaliserades; Fyra träffar för blivande föräldrar, med kursmaterial och väskor innehållande hjälpmedel så som bärsjalar och bröstpumpar med mera. Alltid med de blivande föräldrarnas egna tankar och funderingar och erfarenheter som utgångspunkt. Idag ges kurserna fortfarande, över hela landet. I en del fall som föräldrarutbidning via en vårdcentral. Under pandemin fortsätter de att ges digitalt. Omdömet från många kursdeltagare vittnar om cirkel-träffarnas betydelse för en mer framgångsrik amning genom en ökad tilltro till och trygghet i sig själv.
En satsning som verkligen påvisat värdet av lyckad Folkbildning, från min horisont.
Ulrika