om initiativet #Folkbildningförmig

Vad är detta för initiativ, vem är det för och vilka står bakom?

Här berättar vi hur detta initiativ kom fram och vad som är syftet med denna plattform. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på hej@folkbildningformig.se eller genom att använda feedback-fomuläret i sidfoten.

Bakgrund

#Folkbildningförmig lanserades 2021 i samband med att den svenska demokratin firade 100 år, där vi ville uttrycka det nära sambandet mellan folkbildningen och studieförbunden och demokratins framväxt i Sverige med personliga berättelser. Denna sida blev då utrymmet för cirkelledare, deltagare, samarbetsparter och andra som på något sätt haft eller har en relation till folkbildningen att berätta på vilket eller vilka sätt studieförbunden bidragit till deras livsresa.

Inte minst som ett svar på ett ökat ifrågasättande av folkbildningen och studieförbundens arbete.

I debattartiklar i media och i sociala medier skrev debattörer vid den tiden att studieförbunden "inbjuder till bedräglig hantering av skattemedel” (betalartikel) och parallellt uppmanades politiker till att "sätta ned foten och strypa finansieringen rejält”.

Regeringens sänker anslagen med en tredjedel

Nu, hösten 2023, kommer ett nytt slag mot folkbildningen och studieförbunden. Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna tänker skära ned studieförbundens statsanslag med 500 miljoner. Var tredje krona försvinner. Det kommer att drabba deltagarna hårt.

Nedskärningen sker under tre år och når full effekt om den genomförs som planerat under 2026. Det är den största nedskärningen på studieförbunden någonsin och den största nedskärningen på något område i denna budget.

#studieförbundensamlarsverige

Därför tänder vi nu återigen upp #folkbildningförmig för att samla in ännu fler berättelser om folkbildningens betydelse. Vi ansluter oss också till den kampanj som alla tio studieförbund har tillsammans - #studieförbundensamlarsverige (öppnas i ny flik).

I denna kampanj berättar de tio studieförbunden tillsammans att vi finns i hela landet, i alla kommuner. Vi når dem som är svårast att nå. Den infrastruktur som studieförbunden står för är avgörande för kulturen och civilsamhället.

Och vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna för studieförbund!

Bidra med din berättelse!

Dela gärna din berättelse här på #folkbildningförmig och vill du visa ditt stöd på fler sätt kan du läsa vidare hos Studieförbunden.

hantering av personuppgifter

Alla uppgifter du skickar in lagras och hanteras varsamt i enlighet med Sensus dataskyddspolicy. Du kan när som helst radera din(a) berättelse(r) genom att leta upp den och klicka på länken "Ta bort berättelse".

Vi vill att varje berättelse bekräftas och knyts till en riktig mejladress, men vi publicerar inte själva mejladressen. Inte heller sprider vi eller använder mejladressen till något annat än just det.

Feedback – lämna synpunkter på sajten
Har du feedback eller frågor?

Denna sajt är skapad av Sensus studieförbund i syfte att samla alla de folkbildningsberättelser vi vet finns i Sverige.

Har du tips, råd, feedback eller stött på problem med sajten? Hör gärna av dig till oss via formuläret!

Tack!

Vi uppskattar att du tog dig tid. Även om vi inte hinner återkoppla till alla som skriver så läser vi allt.

Ajdå, något gick fel. Prova igen!

Du använder en gammal webbläsare

Du använder en äldre version av Internet Explorer som denna webbplats inte är anpassad för. Du behöver använda Chrome, Safari eller annan modern webbläsare.

Med knappen nedan kan du ladda ned och installera Google Chrome.
Ladda ned Chome