Vad är detta för initiativ, vem är det för och vilka står bakom?
Här berättar vi hur detta initiativ kom fram och vad som är syftet med denna plattform. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på hej@folkbildningformig.se eller genom att använda feedback-fomuläret i sidfoten.
I år firar den svenska demokratin 100 år. Hela demokratins framväxt har varit tätt sammanlänkad med folkbildningen som varit instrumentellt viktig i utvecklingen av demokratin.
Samtidigt finns det i dag röster som ifrågasätter studieförbundens arbete, och hur den statsbidragsfinansierade verksamheten följs upp. I debattartiklar i media och i sociala medier har debattörer förmedlat att studieförbunden "inbjuder till bedräglig hantering av skattemedel” (betalartikel) och parallellt uppmanas politiker till att "sätta ned foten och strypa finansieringen rejält”.
Vi är många som inte känner igen oss i den bild som målas upp i debatten. Vår bild är att det finns utmaningar att ta itu med, men att folkbildningen är fylld av engagerade människor som organiserar sig för ett gemensamt lärande och skapande.
Vi saknade den nyanserade bilden av vad folkbildning är och vad studieförbunden gör. Med #folkbildningförmig uppmanas cirkelledare, deltagare, samarbetsparter och andra som på något sätt haft eller har en relation till folkbildningen att berätta på vilket eller vilka sätt studieförbunden bidragit till deras livsresa.
Initiativet #folkbildningförmig kommer från Sensus studieförbund men sajten är öppen för alla oavsett vilket studieförbund dina berättelser är hämtade från. Så länge du bidrar till att berätta om vad folkbildning betytt för dig är du välkommen att dela dina goda erfarenheter.