2021-05-06

#FOLKBILDNINGFÖRMIG

Folkbildning bygger på lust, både från elever och lärare/ledare.

Dela
Georgina Torén
Folkbildning bygger på lust, både från elever och lärare/ledare.

När jag vänder mig till ett Studieförbund är det av fri vilja, av en inre drivkraft. Den obligatoriska skolgången är just obligatorisk, något du måste gå till. Jag kan när studerar via Studieförbundet till och med avstå en lektion/en träff om jag är trött eller vill göra annat den tiden. Bara min lust avgör, och den blir då tydlig för mig.
Att lära genom ett Studieförbund bygger på mitt eget ansvar, inte att prestera för att uppnå ett bra betyg som kan vara nödvändigt rent av avgörande för vidare studier eller min yrkeskarriär. Det gör att min motivation/min lust klargörs för mig.
Oftast är man en mindre grupp i en kurs på ett Studieförbund, och med ett uttalat delat intresse att valt just den kursen. Det gör att jag är intresserad av att lyssna på de andra i gruppen, och gemenskapen blir därför ofta värdefull för mig. Och eftersom vi inte betygsätts blir det mindre risk för konkurrens oss emellan vilket ökar tryggheten i gruppen. Detta gör det roligt både att komma och att delta aktivt.
Jag har också upplevt lärarna/ledarna i Studieförbund som mycket både engagerade i ämnet och därmed också välvilliga mot mig och gruppen. Sannolikt pga att de själva tycker om ämnet och leder av egen fri vilja. Inte att de tilldelats ämnet ovanifrån en studierektor. Det bidrar till en känsla av gemenskap mellan läraren och mig, som ökar min frihet både att fråga efter det jag inte förstår, och att dela med mig av det jag kan bidra med. Jag förblir därmed mer vuxen med en känsla av kompetens. Vilket bidrar till ett mod våga utvecklas än mer och därmed mogna.   

 

Georgina Torén

2021-05-06

Ta bort berättelseRapportera

Du använder en gammal webbläsare

Du använder en äldre version av Internet Explorer som denna webbplats inte är anpassad för. Du behöver använda Chrome, Safari eller annan modern webbläsare.

Med knappen nedan kan du ladda ned och installera Google Chrome.
Ladda ned Chome
Feedback – lämna synpunkter på sajten
Har du feedback eller frågor?

Denna sajt är skapad av Sensus studieförbund i syfte att samla alla de folkbildningsberättelser vi vet finns i Sverige.

Har du tips, råd, feedback eller stött på problem med sajten? Hör gärna av dig till oss via formuläret!

Tack!

Vi uppskattar att du tog dig tid. Även om vi inte hinner återkoppla till alla som skriver så läser vi allt.

Ajdå, något gick fel. Prova igen!